Acupunctuur & Hoofdpijn

Wat dan ook de hoofdpijn is – acuut of chronisch, spanningshoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn – uit oogpunt van de traditionele Chinese geneeskunde blijft de hoofdpijn een symptoom en geen aparte aandoening. Bovendien is de hoofdpijn voor iedereen uniek.

Het is heel belangrijk om te bepalen wat de locatie en de karakter van de pijn is, de slotfactoren, de frequentie van de aanvallen en de bijgaande symptomen zoals o.a. misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht, geluid en/of geur, enz. Hierdoor is te beoordelen of de oorzaak van de hoofdpijn een tekort of juist surplus is en welke orgaan systemen aangeraakt zijn.

De gedetailleerde informatie over de hoofdpijn en de bijbehorende symptomen i.c.m. informatie over de algemene lichaamsgestel van de patiënt, zijn levensstijl, beroep en (familie) gezondheid geschiedenis geven precies aan wat de kernoorzaak van de hoofdpijn is.

Omdat in de Chinese geneeskunde aan de hoofdpijn op deze uiterst precieze manier wordt nagekeken, wordt voor iedere hoofdpijn patiënt een zeer nauwkeurige diagnose samen gesteld. In de praktijk dat wil zeggen dat bijvoorbeeld voor twee migraine patiënten kunnen twee verschillende diagnosen gesteld worden en, respectievelijk, wordt iedereen op andere manier behandeld. Bij de behandeling worden, naar goeddunken van de behandelende therapeut, acupunctuur, Chinese kruiden, Qi-gong of combinatie daarvan gebruikt.